TIP 1: Draag gepaste schoenen of leg een extra paar in de koffer

Rijden op hoge hakken of met niet-aangepaste schoenen kan gevaarlijk zijn. In de wegcode staat dat je in alle omstandigheden moet kunnen sturen, rijbewegingen moet kunnen uitvoeren en je auto in de hand moet kunnen houden. Draag daarom comfortabele schoenen of leg een extra paar in de koffer.

Rijd je met een dikke winterjas aan? Zorg er dan voor dat je voldoende bewegingsruimte hebt wanneer je een plots manoeuvre moet uitvoeren.

 

TIP 2: Plan je terugrit op voorhand in

Een gezellige kerstdrink of een familiefeest op de planning? Denk er dan vooraf over na hoe je achteraf weer thuis geraakt, zeker wanneer je van plan bent om alcohol te drinken. Is iemand uit het gezelschap bob? Of neem je een taxi naar huis? Noteer alvast de contactgegevens van de taxidiensten in de buurt, zo kan je van het feestje genieten zonder zorgen!

 

TIP 3: Maak je voorruit ijsvrij

Je kent het wel: wanneer je na een gezellige avond in de auto stapt, blijkt de voorruit helemaal dichtgevroren te zijn. De verleiding is vaak groot om een maar klein gedeelte weg te krabben, en dan al te vertrekken. Doe dat niet, maar wacht tot je volledige ruit ontdooid is. Een klein stukje wegkrabben zorgt niet alleen voor een te klein gezichtsveld, het kan je ook een fikse boete opleveren!

 

TIP 4: Pas je rijstijl aan

Gladde wegen, donkere dagen, veel bladeren op het wegdek of misschien zelfs aanvriezende mist, … We hoeven je niet te vertellen dat je in de winter maar beter je rijstijl aanpast. Hou vooral voldoende afstand met je voorligger, dan blijft er nog voldoende remafstand over wanneer het fout zou lopen.

 

TIP 5: Gebruik je cruisecontrol niet

Oh, wat is die cruisecontrol toch een heerlijke uitvinding. Toch is het bij gladde wegen aangeraden om zonder cruisecontrol te rijden. Zo heb je de auto meteen zelf in de hand wanneer de toestand van het wegdek plots verandert. Safety first!

 
Bron: vias.be